Funkcja kwadratowa
Frytka01: Oblicz mniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x) = x
2 − 6x +1 w przedziale <0,1>.
I ja to próbowałam zrobić w ten sposób ale chyba coś źle idzie, dlatego proszę o pomoc

y= x
2 − 6x +1
x=0
y = 0
2 − 6*0 + 1 = 1
x = 1
y = 1 − 6 + 1 = − 4
Δ = 36 − 4 = 32
√Δ =
√2*16 = 4
√2
p= − b/2a
p = 3
I o co chodzi dalej ?
3 lut 14:53
Jerzy:
A po liczysz wyróżnik ?
3 lut 14:54
Jerzy:
Odcięta wierzchołka leży poza przedziałem.
3 lut 14:55
minimum:
3 lut 14:56
Frytka01: q= −Δ/4a
q = 32/4 = 8
w= (3,8)
I odpowiedź to trzy?
3 lut 14:58