wzor skroconego mnozenia
marcin: jak to sie dzieje ze pojawia sie dziwny minus z przodu i ja juz nie wiem jak to rozwiazac?!
[−(2−x)]2
3 lut 14:48
Jerzy:
= (−1)2*(2 − x)2
3 lut 14:50
marcin: teraz doszedlem do wniosku ze ta potega znosi znak ujemny czyli po prostu jest (a−b)2 czyli
4−4x+x2
3 lut 14:51
marcin: Jak sie pierwiastkuje liczby? w sensie skad 7−24x da nam (3−4x)2 wiem ze po spotegowaniu
dostane ten ale jakto sie dzieje ze z 7−24x widze ta dziwne lizcbe (3−4x)2
3 lut 15:02
ABC:


(3−4x)
2=9−24x+16x
2
3 lut 15:05
marcin: dobra jestem idiota chodzilo mi o liczby zepsolone a to calkiem zmienia postac rzeczy
7−24i = (4−3i)2
3 lut 15:07
marcin: jak wyglada ten proces zwijania
3 lut 15:08
ABC:
wystarczy że zapamiętasz i
2=−1
3 lut 15:19
marcin: pamietam ze i2=−1 ale jak delte dostane 7−24i to skad mam znac pierwiastek z 7−24i?
3 lut 15:23
ICSP: (a+bi) = 7 − 24i
skąd
a2 − b2 = 7
2ab = −24
a2 + b2 = √(a2 − b2)2 + (2ab)2
3 lut 15:25
ABC:
zapisz 7−24i=(a+bi)
2=(a
2−b
2)+2abi
i próbuj zgadywać takie a,b żeby a
2−b
2=7 i 2ab=−24
możesz też dwukwadratowe równanie rozwiązać jeśli umiesz
3 lut 15:27
marcin: o dzieki teraz nieco mi swita jak sobie poradzic
3 lut 15:32