nie wiem.
Patuś : Wojtek zapisał dwie liczny trzycyfrowe jedna pod drugą. Obok każdej z nich napisał nową liczbę
tak, aby odpowiednie cyfry dopełniały się wzajemnie do 9. Iloczyn początkowych liczb wynosi 93
000, a iloczyn liczb dopisanych − 222870. Ile są równe sumy tych par liczb?
17 lut 21:02
Basia:
abc (9−a)(9−b)(9−c)
def (9−d)(9−e)(9−f)
(100a+10b+c)(100d+10e+f)=93000
[100(9−a)+10(9−b)+9−c]*[100(9−d)+10(9−e)+(9−f)]=−222870
[ 900−100a+90−10b+9−c]*{900−100d+90−10e+9−f]=−222870
[999−(100a+10b+c)]*[999−(100d+10e+f)]=−222870
999
2−999(100d+10e+f)−999(100a+10b+c)+(100a+10b+c)(100d+10e+f)=−222870
999
2−999(100a+10b+c+100d+10e+f)+93000=−222870
999
2+93000+222870 = 999(100a+10b+c+100d+10e+f)
| | 93000+22287 | |
(100a+10b+c+100d+10e+f) = 999 + |
| |
| | 999 | |
policz to
17 lut 21:33
fd: ∏ΔδΔαβγ
12 paź 16:22