Funkcja binarna, bijekcja, funkcja odwrotna zadanie
Padoski: Hejka, mam zadanie z kolokwium, którego nie jestem w stanie zrozumieć.
Dana jest funkcja f:{0,1}
4 −>{0,1}
4, f(x,y,z,t)=(x,x+y,x+y+z,x+y+z+t)
Profesor powiedział nam, że "+" oznaczają Xor−czyli alternatywę wykluczającą.
Polecenie:
a) Sprawdź czy ta funkcja jest iniekcją, suriekcją i bijekcją.
b)Jeśli jest bijekcją to wyznaczyć wzór funkcji odwrotnej
c)Wyznaczyć f
2(x,y,z,t)
d)Wyznaczyć najmniejszą liczbę n e N\{0} dla której zachodzi f
n=id.
Kompletnie nie wiem jak sie za to zadanie zabrać, wiem czy jest funkcja odwrotna bijekcja itd.
Mogłby ktoś rozwiązać to zadanko z wytłumaczeniem o co w nim chodzi. Będę mega wdzięczny.
Pozdrawiam
3 lut 13:32
Adamm:
f(x, y, z, t) = A(x, y, z, t)
A:
1 0 0 0
1 1 0 0
1 1 1 0
1 1 1 1
1)
detA = 1, więc f jest bijekcją
2)
wyznaczasz A−1 algorytmem Gaussa
3)
Liczysz A2, i mnożysz przez (x, y, z, t) (ale A2 modulo 2)
4)
Trzeba chyba wymnożyć i tyle
3 lut 14:49
Adamm:
4)
można skorzystać ze wzoru na dwumian Newtona też trochę
3 lut 14:53
Padoski: Adamm: Czemu wypisales tylko
1 0 0 0
1 1 0 0
1 1 1 0
1 1 1 1
co to znaczy : 1) detA = 1, więc f jest bijekcją?
3 lut 15:09
Adamm:
przekształcenie liniowe
f:Rn→Rn o macierzy A jest bijekcją ⇔ detA ≠ 0
3 lut 16:32