Całka
Piotr: Witam. Mam taka caleczke :
∫ dx/(1+sinx)
Podejrzewam, ze trzeba tu zastsowac podstawienie uniwersallne aczkolwiek nie wiem dokladnie jak
to zrobic
Gdyby ktos mi wskazla co pod co podstawic to bym byl wdzieczny
3 lut 12:16
Jerzy:
Tak,podstawienie uniwersalne. („wygoogluj”, to zobaszysz co za co podstawić)
3 lut 12:21
jc: | 1 | | 1−sin x | | 1 | | sin x | |
| = |
| = |
| − |
| |
| 1−sin x | | 1− sin2x | | cos2x | | cos2x | |
3 lut 12:43
Piotr: wygooglowalem i nie wiem jak to zrealizować. Mam tg(x/2) = t ale jak to wpleść nie wiem
3 lut 12:43
Piotr: jc, dzięki tak robiłem i wszystko ładnie wyszło aczkolwiek obawiam się, że mój pan profesor
uznaje jedynie metodę podstawienia uniwersalnego
3 lut 12:44
3 lut 12:55
Piotr: Dziękuję. A może ma ktoś pomysł na taką całkę?
∫ od2 do 4
3 lut 13:07
Jerzy:
Podstaw: √4 − x2 = t
3 lut 13:08
Piotr: Genialne, dziękuję
3 lut 13:14