Geometria analityczna
vedkav: W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(−2,−2) i B (6,0). Środkowa CS jest równa 7√2 i zawiera
się w prostej y=−x+1 Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka
C.
Obliczyłam już współrzędne punktu S(2,−1)
A teraz nie wiem jak obliczyć wierzchołek C
Prosze o pomoc
3 lut 11:33
Eta:
S(2,−1)
wsp. kierunkowy prostej zawierającej wysokość CD
| | 1 | | yB−yA | | 1 | |
aCD= − |
| ⇒ aAB= |
| =....= |
| |
| | aAB | | xB−xA | | 4 | |
to a
CD= −4
CD: y= −4(x−x
C)+y
C
C (x, −x+1) i C∊ o(S,r=7
√2) to r
2=98
o: (x−2)
2+(y+1)
2= 98 i y= −x+1
rozwiąż równanie:
(x−2)
2+(2−x)
2=98
..................
otrzymasz ... C
1 i C
2
i dwa równania wysokości C
1D i C
2D
.................
3 lut 12:00
vedkav: | | −22 | | 26 | |
Wyszło mi C1: x = |
| y= |
| |
| | 4 | | 4 | |
A jak teraz równanie CD?
3 lut 15:27
Eta:
Nawet tak prostego równania nie umiesz rozwiązać ?

(x−2)
2+(2−x)
2=98
(x−2)
2=49 ⇒ x−2=7 v x−2= −7
x= 9 v x= −5 to y=−8 v y= 6
C(9,−8) v C(−5,6)
===============
CD: y= −4(x−9)−8 lub CD: y=−4(x+5)+6
CD: y=−4x+28 lub CD: y=−4x−14
==============================
i po b
ólu
3 lut 15:39
Eta:
I jak ? "łyso" Ci ?
3 lut 15:59
vedkav: Hahah nie, dziękuje bardzo, ja się w obliczenia pomyliłam i nie sprawdziłam jeszcze raz
3 lut 17:06
vedkav: Nie potrzeba złośliwości
3 lut 17:07
Mila:
To nie złośliwość, tylko żart
3 lut 18:30