Zrobiłam kilka zadań i prosiłabym o sprawdzenie, czy poprawnie.
nauqa:

Zrobiłam kilka zadań i prosiłabym o sprawdzenie, czy poprawnie.
Zad.1
Rozwiąż każdą z nierówności:
| | x | | 1 | |
1)x2+√(x2)≤2 ; 2) |
| >0 ; 3) (x− |
| )(x2+2x+4)≥0 |
| | 2−x | | 8 | |
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego najmniejszej liczby, która
spełnia jednocześnie te trzy nierówności.
| | x | | 1 | |
1)x2+|x|−2≤0 2) |
| >0 3) (x− |
| )(x2+2x+4)≥0 |
| | 2−x | | 8 | |
Δ=1
2−4*1*(−2) x(2−x)>0 x
2x+4≥0 −>Δ<0 x∊R
| | 1 | |
Δ=9 √Δ=3 x∊(0;2) x− |
| ≥0 |
| | 8 | |
x∊<−2;1>
Zad.2
| | 1 | | 1 | | x2−2 | |
Rozwiąż nierówność |
| + |
| ≥ |
| i oblicz sumę liczb naturalnych |
| | x | | x+1 | | x(x+1) | |
spełniających tę nierówność
| x+1+x | | x2−2 | |
| ≥ |
| |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
| 2x+1 | | x2−2 | |
| − |
| ≥0 |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
−(x−3)(x+1)x(x+1)≥0
Liczby naturalne spełniające tę nierówność to x∊<1;3>, czyli 1,2,3. Ich suma 1+2+3=6
3 lut 10:27
iteRacj@:
zad.2
Okresl dziedzinę wyrażenia wymiernego i uwzględnij, rysując.
Liczba 1 nie jest miejscem zerowym ostatniego wielomianu, a u Ciebie na rysunku została
zaznaczona.
3 lut 10:55
nauqa:

D: x∊R/{−1,0}
czyli rozwiązanie tej nierówności to x∊(0;3>
Teraz już dobrze?
3 lut 11:07
iteRacj@:
Tak, zgadza się.
3 lut 12:24
iteRacj@: zad.2/
1/ x∊R,
x2+|x|−2≤0 to przekształcenie wyjsciowej nierówności jest poprawne,
ale dalej błąd.
Powinnaś skorzystać z własności wartości bezwzględnej x2=|x|2
i rozwiązać nierówność |x|2+|x|−2≤0 .
Jest to nierówność kwadratowa, zmienną jest |x|, możesz podstawic znienną pomocniczą t, t≥0.
Twoja nierówność z 10:27 nie jest kwadratowa.
2/,3/ dobrze
3 lut 12:34