geometria
Wojtek: Rozpatrujemy czworokąty, których przekątne przecinają się pod kątem 60o.
Suma długości przekątnych kazdego czworokąta jest równa 52 cm.
Ile jest równe największe pole takiego czworotąta.
3 lut 10:15
ICSP: f , g − przekątne
| | 1 | | √3 | | √3 | | √3 | |
P = |
| * f * g * sin(60) = |
| f * g = |
| 4fg ≤ |
| (f + g)2 = |
| | 2 | | 4 | | 16 | | 16 | |
169
√3
f = 26 , g = 26
| | 1 | | √3 | |
P = |
| * |
| * 26 * 26 = 169√3 |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 10:27
Wojtek:
dzięki bardzo
Ale powiedz mi jeszcze skąd ten wzór na pole.
3 lut 10:41
Wojtek:
dzięki ... już znalazłem
3 lut 10:44
ICSP: Przekątne dzielą czworokąt na 4 trójkąty.
Licząc pole dla każdego z nich i sumując dostajesz powyższy wzór.
| | ab | |
Wzór na pole trójkąta : P = |
| sinα powinien znajdować się w tablicach. |
| | 2 | |
Ewentualnie może się jeszcze przydać wzór redukcyjny : sinα = sin(180 − α)
3 lut 10:46
Wojtek: Raz jeszcze dizęki
3 lut 10:48