Interpretacja wartości
Dominik: Korzystając z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej rozwiąż:
a) równanie |x+5|=3
b) nierówność |3x−12|≤9
17 lut 20:44
Eta:
Pomagam

...... rysuję
17 lut 20:45
Eta:

1/ miejsce zerowe pod modułem x +5=0 => x =−5
odległość o 3 jednostki od −5 w prawo daje x = −5 +3= −2
' " 3 " −5 w lewo daje x = −5 −3= −8
rozwiązaniami są x = −2 v x = −8
w zad2) podobnie
I3x −12I≤9 /: 3
I x −4I ≤3 miejsce zerowe pod modułem x = 4 i odległość w prawo i lewo o 3
jednostki
rozwiązaniem tej nierówności jest: 1≤ x ≤7
czyli x€ <1,7>
17 lut 20:59
Dominik: Dzięki
17 lut 21:08