funcjia wymierna
xxx: Gdy woda wpływa do zbiornika I kranem, napełnianie zbiornika trwa o 2 godziny dłuzej, a gdy
drugim
o 4,5 godziny dłuzej, niz wtedy, gdy woda wpływa dwoma kranami jednoczesnie. Ile bedzie trwało
napełnianie zbiornika kazdym kranem oddzielnie?
3 lut 09:33
pudel:
(P
1+P
2)t=P
1(t+2)=P
2(t+4,5)
___________________________
______________
3 lut 11:41
Eta:
| 1 | |
| −− wydajność pierwszego |
| t+2 | |
| 1 | |
| −−− wydajność drugiego |
| t+4,5 | |
| 1 | |
| −− wydajność obydwu razem |
| t | |
Rozwiąż równanie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| , t>0 |
| t+2 | | t+4,5 | | t | |
otrzymasz t=3h
to czas napełniania tylko przez I 5h
czas napełniania tylko przez II 7,5 h
3 lut 12:13
hanecka:
Pudel źle policzył:
P
1(t+2)=(P
1+P
2)t ⇔2P
1=P
2t
P
2(t+4,5)=(P
1+P
2)t ⇔P
1t=4,5P
2
_______________________________
_____________________________
P
1=1,5P
2
______________________________
3P
2=P
2t ,t=3 [h],itd
_______________________________
3 lut 14:13