Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
gggmatmix: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
sin2x1+cos2x = 1−cos2xsin2x
Wychodząc od strony lewej, użyłam wzory na sin2x oraz rozpisałam jedynkę trygonometryczną i cos
2x,
doszłam do momentu 2sinxcosx2cos2 x i nie wiem co dalej
3 lut 08:36
ABC: znasz włąsności proporcji?
wymnóż na krzyż
sin2x*sin2x=(1−cos2x)(1+cos2x)
i z 1 tryg koniec dowodu
3 lut 09:07
gggmatmix: To jest dowód, więc chyba należy wyjść z jednej strony i dojść do drugiej, a nie otrzymać
zdanie prawdziwe z proporcji
3 lut 09:11
ABC: równość którą ty napisałaś jest równoważna tej którą ja napisałem przy założeniu niezerowych
mianowników u ciebie
3 lut 09:14
ABC:
możesz sobie napisać "mnożymy obie strony przez niezerowe sin2x*(1+cos2x)" jeśli od tego lepiej
się poczujesz
3 lut 09:17
gggmatmix: Hah, dziękuję
3 lut 09:18
ICSP: | | sinx | | sinx(1 − cosx) | | 1 − cosx | |
L = |
| = |
| = |
| = P |
| | 1 + cosx | | (1 + cosx)(1 − cosx) | | sinx | |
3 lut 09:41