sinus
vvool: Wyjaśni mi ktoś, dlaczego jak sin 2x to rysuje się 2 razy gęściej wykres od sin x?
Bo jak mam 2sinx to wydaje się logiczne ze podnoszę wartość 2−krotnie a z tym działaniem na
argument
czemu tak się dzieje?
2 lut 23:58
3 lut 00:16
3 lut 00:25
vvool: no tak średnio mi pasuje jego uzasadnienie, że wstawi sobie π dla funkcji
| | 1 | | π | |
f(x)=sin |
| x i mam f(π)=sin |
| a normalnie byłoby g(x)=sin x, g(π)= sinπ |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 00:25
vvool: | | kπ | |
dobra to z x=kπ, 2x=kπ ⇔ x= |
| to mnie przekonuje |
| | 2 | |
3 lut 00:26
vvool: tak w ogóle gość powiedział w filmie, że funkcja sinus ma asymptoty w punktach −1 i 1 to chyba
jest jakaś bzdurą?
3 lut 00:29
Adamm:
{(x, f(2x)): x∊R} = {(x/2, f(x)): x∊R}
oś x trzeba zmniejszyć dwukrotnie
3 lut 00:29
Adamm:
No pewnie że bzdura i to totalna
3 lut 00:30
Eta:
y=f(kx) powinowactwo o osi OX
dzielisz argumenty przez k ( wykres się ścieśnia k−krotnie
dla y=sin(2x) k=2 −−− ścieśnia się dwukrotnie
| | 1 | |
y= f( |
| x) −−− mnożysz argumenty przez 2 ( wykres się rozszerza dwukrotnie |
| | k | |
| | 1 | |
y= sin( |
| x) −−− rozszerzony dwukrotnie |
| | 2 | |
Teraz zobacz u
Jakuba na stronie trygonometria "przekształcanie wykresów"
3 lut 00:33
vvool: Eta już zobaczyłem twój link i to z miejscami zerowymi mnie przekonało
3 lut 00:34
Eta:
3 lut 00:34
vvool: nie ma to jak szybki kurs maturalny matura w 3 miesiące
3 lut 00:36
Eta:
Najszybszy i darmowy jest u nas na forum

tylko zainteresowanych brak
3 lut 00:39
vvool: haha ja zawsze w matematyce się trzymam zasady albo się czegoś uczę za darmo,
albo wcale
3 lut 00:44