matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
aleks:
Obliczyć granicę ciągu:
1
lim
(n−>oo)
(
− 1)
n
(−1)
n
2n
Próbowałem przekształcać to tak:
1
lim
(n−>oo)
(
− 1)
n
(−1)
n
= lim
(n−>oo)
(−1)
n
(−1)
n
= lim
(n−>oo)
(−1)
2n+1
2n
Czy te przekształcenia są prawidłowe? Co z tym dalej zrobić?
2 lut 22:37
aleks:
Przepraszam, wkradł się błąd, powinno być:
1
lim
(n−>oo)
(
− 1)
n
(−1)
n+1
2n
I odpowiednio przekształcenia:
1
lim
(n−>oo)
(
− 1)
n
(−1)
n+1
= lim
(n−>oo)
(−1)
n
(−1)
n+1
= lim
(n−>oo)
2n
(−1)
2n+1
2 lut 22:40