Równania w ciałach modulo
Rzeka: Rozwiąż równanie w ciele modulo 17. x
2 + 3x + 11 = 0
Liczę deltę, wychodzi −35, czyli 16. Dalej pierwiastek z delty = 4, i później mam we wzorach
| | −3−4 | |
zamieniać np. w |
| −3 i 2 na liczby w ciele? Czy w równaniu zamienić (1, 3 i 11)? Albo |
| | 2 | |
inaczej?
2 lut 21:02
ABC:
wyszły ci pierwiastki 5, 9 ? bo 5+9=14=−3 , 5*9=45=11 ze wzorów Viete'a
2 lut 21:10
Rzeka: kurczę, rzeczywiście! zapomniałam o tych wzorach, już wszystko OK, dziękuję ślicznie
2 lut 21:12
jc: (x−7)2=4
x−7 = 2 lub x−7=−2
x=9 lub x= 5
2 lut 21:14
Rzeka: Jeszcze z jednym mam problem. Obliczyć w ciele modulo 29: 4 * 21−3 + 34 * 5 − 2−6 =
...
Tutaj trzeba znaleźć odwrotności 21 i 2? Nie wiem jak dalej to upraszczać.
2 lut 21:22
ABC:
odwrotność 2 łatwo znaleźć bo 2*15=1
natomiast odwrotność 21 możesz znaleźć algorytmem Euklidesa, nie chce mi się rozpisywać, może
z tego linku przyswoisz
https://mattomatti.com/pl/a0034
2 lut 21:49
Rzeka: o, dobra, fajnie − idę czytać
2 lut 21:50