średnia krańcowa
Natalia99: Jak to mam niby obliczyć?
mam polecenie, aby "znajdź krańcowy popyt na wino w cenie 9 zł za butelkę i zinterpretuj
otrzymany wynik "
gdy :
10 zł = 1000 sztuk butelek
8 złoty = popyt na 1160 sztuk butelek
9 złoty = nie wiem ile
i nie rozumiem xdd
gdy k(w) = koszt produkcji w zależności od wielkości produkcji
w to produkcja
ja nie wiem jak to zrobić ale zrobiłem cos w stylu jak elastyczność się liczylo w punkcie xd
czyli Kw = 1/95 / 1000 * 1160/2 = 58butelek ? czyli średnia elastyczność popytowa w danym
punkcie to 58 butelek?