trygonometria
gggmatmix: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
sinx + √3 cosx = 2 sin (x + π/3 )
2 lut 20:36
ABC:
podziel stronami przez 2 i koniec
| 1 | | √3 | | π | |
| sinx+ |
| cosx=sin(x+ |
| ) |
| 2 | | 2 | | 3 | |
2 lut 20:42
Leszek: Rozpisz prawa strone wg . odpowiedniego wzoru : sin (α +β) = .........
2 lut 20:44
gggmatmix: A jak rozpisać lewą stronę żeby wyszło to samo co z prawej?
2 lut 20:44
jc: 2 sin(x + π/3) = 2(sin x cos π/3 + cos x sin π/3)
| | 1 | | √3 | |
= 2( |
| sin x + |
| cos x)= sin x + √3 cos x |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 20:44
gggmatmix: Dziękuję, a co w tym przykładzie, będzie α i β?
2 lut 20:46
gggmatmix: Dziękuję
2 lut 20:46
Leszek: α= x , β = π/3
Popatrz jak to zrobil kolega @jc
2 lut 20:47
gggmatmix: Już rozumiem
2 lut 20:48