4x+5 | ||
∫ | dx | |
x3+x−10 |
4x+5 | ||
∫ | dx= //* (x2+2x+5)'=2x+2 *// = | |
(x−2)(x2+2x+5) |
|
| |||||||||||||||||||||
=2∫ | dx=2∫ | dx= | ||||||||||||||||||||
(x−2)(x2+2x+5) | (x−2)(x2+2x+5) |
2x+2 |
| ||||||||||||
=2∫ | dx + 2∫ | dx= | |||||||||||
(x−2)(x2+2x+5) | (x−2)(x2+2x+5) |
4x + 5 | A | Bx + C | |||
= | + | ||||
(x−2)(x2 + 2x + 5 | x − 2 | x2 + 2x + 5 |
1 | 1 | x+1 | ||||
ln|x−2|− | ln|x2+2x+5|− | arctg | +C | |||
2 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |