1 rozwiazanie na przedziale
kers02: W jaki sposób uzasadnić ze dane równanie ma 1 rozwiązanie na przedziale? I jak znaleźć
przybliżoną wartość tego rozwiązania z błędem mniejszym niz 1/16? Przykład : f(x)=2x−4x na
przedziale <0,1>
2 lut 19:02
Mila:
1) f(x)=2
x−4x − funkcja ciągła
2) f(0)=1>0
f(1)=2
1−4*1=−3<0⇔
Istnieje x
0∊(0,1) takie , że f(x
0)=0 ( własność Darboux)
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82asno%C5%9B%C4%87_Darboux
liczysz błąd
|
√2−2|<0.0625 ? nie
| | 1 | |
⇔Istnieje x0∊(0, |
| ) takie , że f(x0)=0 |
| | 2 | |
szukasz dalej
| | 1 | | 4 | | 4 | | 64 | |
f( |
| )=3√2− |
| <0 (sprawdzam : czy p3(2)<? |
| /3, 2< |
| , tak) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Liczysz błąd
2 lut 20:15
ABC:
f(0)=1>0 , f(1)=−2<0 pochodna jest ujemna w przedziale (0,1) więc jest dokładnie jedno miejsce
zerowe funkcji w tym przedziale.
Szukać można różnymi metodami, najprostsza jest metoda bisekcji
2 lut 20:16
ABC: obliczamy f(1/2)=√2−2 <0 więc bierzemy środek przedziału na końcach którego są różne znaki,
czyli (0,1/2) obliczamy f(1/4) , wychodzi dodatnia, bierzemy środek przedziału(1/4, 1/2) czyli
3/8 itd..
2 lut 20:20
Mila:
Brak zainteresowania ze strony autora wpisu

Dobranoc
2 lut 23:27
ABC:
2 lut 23:28