objętość bryły, całki, obszar graniczny, funkcja wieluzmiennych, pomocy,atencja
ader: Jak zinterpretować ten wzór?
polcenie : Oblicz objętość bryły obrotowej, powstałej przez obrót wokół osi OX i OY obszaru
ograniczonego wykresem funkcji f i osią OX, jeśl
przykład : f(x) = x
3 x ∊[−1,1]
Wzór na Vy to = Vy= 2π ∫ x * f (x)dx
| | −4 | |
ale nie bardzo rozumiem xdd to wyjdzie |
| π2 ? czy jak |
| | 7 | |
2 lut 18:56
jc: Obrót względem osi poziomej.
2π∫−11 (x3)2 dx = 2π[x7 /7]−11 = 4π/7
Obrót względem osi pionowej − przejdź do funkcji x→3√x.
4π∫01 (3√x)2 dx = 4π (5/3)[x5/3]01 = 20π/3
2 lut 19:20
ader: a dlaczego mam przejść do takiej funkcji ?
2 lut 19:34
Leszek: Jest to funkcja odwrotna , bo obrot jest wzgledem osi y .
2 lut 20:53
Natalia99: aaaaaaaaaa to teraz aligancko wszystko rozumiem ,dziekuje
2 lut 22:32