całka nieoznaczona
niewiem: w jaki sposób obliczyć taką całkę?
wolfram alpha ani inne programy nie są w stanie mi pomóc, możliwe, że najzwyczajniej w świecie
źle wprowadzam dane
∫xln(2x−4)dx
2 lut 18:38
Jerzy:
A próbowałeś/aś przez części ?
2 lut 18:41
Adamm:
przez części
| | x2 | | x2 | | 1 | |
∫ xln(2x−4)dx = |
| ln(2x−4)−∫ |
| * |
| dx |
| | 2 | | 2 | | x−2 | |
dalej tak
| | x2 | | x2−2x+2x−4+4 | | 4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ x+2+ |
| dx = x2/2+2x+4ln|x−2|+C |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
składasz to do kupy i idzie
2 lut 18:42
niewiem: w ten sposób nie próbowałem, dzieki za pomoc
2 lut 18:46