objetosc bryly obrotwej
ader: wiem jakie wzory ale nie wiem co dalej

Oblicz objętość bryły obrotowej, powstałej przez obrót wokół osi OX i OY obszaru ograniczonego
wykresem funkcji f i osią OX, jeśli
f(x) = x
3 x∊[−1,1]
wiem ze mam używać wzorów
V
x = π ∫ f
2 (x)dx
oraz V
y = 2π ∫ x*f(x)dx
ale jak to wygląda w praktyce na danym przykładzie, obliczy mi to ktoś?
2 lut 18:22
Jerzy:
Potrafisz policzyć całkę: ∫x6dx = ?
2 lut 18:35
ader: Tak umiem, ale chodzi o to, że np. w przykładzie gdzie
f(x)=x3 wyszło mi
Vx = π0 ? czy tez samo 0 po prostu
a Vy to w sumie sam już nie wiem czy to ma być 2π czy też 0 xd
korzystając z tamtych wzorów
2 lut 18:39