Kombinatoryka - ilość liczb
kolo: Kombinatoryka − ilość liczb
Mam problem odnośnie pewnego zadania:
Otóż poprawnym sposobem na obliczanie ilości liczb czterocyfrowych bez powtarzania cyfr
to wzięcie 9 sposobów na cyfrę tysięcy, 9 (bo zero) na setki, 8 na dziesiątki i 7 na jedności.
Wynik to 4536.
Ale dlaczego jeżeli chciałbym zacząć od cyfry jedności to wynik wychodzi nie poprawny? W tym
przypadku bierzemy 10 sposobów na jedności, 9 na dziesiątki, 8 na setki i 6 na tysiące
(bo nie może być zero). Wynik to 4320. Gdzie tu jest błąd? Czego brakuje temu rozwiązaniu.
Dodam że zaczynianie od jedności działa w innych przypadkach jak na przykład nie mamy
zera w zbiorze cyfr z których układamy, bądź gdy mogą wystąpić powtórzenia.
Z góry dzięki.
2 lut 18:19
ABC:
gdy zaczynasz od jedności to ważne jest czy używałeś już zera czy nie
2 lut 18:30
Mila:
1||abc − 9*8*7=504, cyfry a,b,c wybierasz ze zbioru {0,2,3,4,5,6,7,8,9}
2||abc− 9*8*7=504
itd
9*(9*8*7)=4536
2 lut 18:50