Zadanie z monotoniczoscia
Kamila: Mam do rozwiązania poniższe zadanie
Narysuj wykres i zbadaj monotonicznosc danej funkcji y=x√lnx
2 lut 17:21
Jerzy:
Ustal dziedzinę i polocz pochodną.
2 lut 17:33
Kamila: Wyszło mi coś takiego:
D: x ∊[1,+∞)
y'=x√lnx = x'√lnx + x*(√lnx)'= √lnx + x*12√lnx * 1x = √lnx +
12√lnx
czy jest sens liczenia drugiej pochodnej?
2 lut 18:20
Jerzy:
A do czego ci potrzebna druga pochodna ?
2 lut 18:30
Kamila: do wyznaczenia punktów przegięcia
2 lut 18:36
Jerzy:
Nikt nie pyta o to w tym zadaniu.Pytanie jest o monotoniczność.
2 lut 18:38
Kamila: W jaki inny sposób można narysować przybliżony przebieg wykresu bez wyznaczenia punktów
przegięcia?
2 lut 18:40
Jerzy:
Nie myl pojęcia badania funkcji z określeniem jej monotoniczności.
2 lut 18:44
Kamila: W poleceniu mam narysować wykres oraz zbadać monotoniczność, nie jest to kwestia mylenia
pojęcia
2 lut 18:45
Jerzy:
Punkty przegięcia i wypukłość w tym zadaniu cię nie interesują. Szukaj ekstremów lokalnych i
wartości funkcji na końcach dziedziny.Sprawdź, czy ma asymptoty.
2 lut 19:06