Szereg
Ktoś: Suma szeregu z definicji.
∑ od n=1 do
∞
Jakiś pomysł jak to rozpisać?
2 lut 16:47
ICSP: Rozpisujesz definicję.
Tutaj nie ma nic specjalnego.
2 lut 16:49
Ktoś: Nie do końca rozumiem. To nie polega na tym, że musze sobie rozpisać kilka początkowych wyrazów
szeregu a następnie zauważyć, że coś się skraca itp?
Ja to robiłem w ten sposób:
trójke wyłączyłem przed znak sumy i pozostał mi szereg:
| | 1 | |
3∑(− |
| )n−1 = 3[ (−1−12) + (1+14 + (−1+58) + ... +an−1 +an] |
| | 2 | |
2 lut 16:54
Ktoś: tam oczywiście przy 14 miał być )
2 lut 16:54
Ktoś: Widze, ze zle to rozpisałem. Ale czy w ogóle w tym rzecz?
2 lut 16:57
ICSP: Sn = 3( 1 − (1/2) + (1/2)2 − (1/2) + ... −(1/2)n − 1) = ...
Zastosuj wzór na sumę ciągu geometrycznego
2 lut 16:58
Ktoś: Jesli dobrze rozumiem, za wyraz a
1 = 1, za q = (− 1/2)
| | 1 − (−1/2)n | |
stąd: Sn = 1 * |
| |
| | 1 + 1/2 | |
po pomnożeniu przez 3 mamy :
2−2(−1/2)
n
2 lut 17:05
jc: Tak.
2 lut 17:08
Ktoś: Suma wychodzi 2. Wniosek jest taki, że szereg jest zbiezny tak?
2 lut 17:11
ICSP: tak
2 lut 17:15
Ktoś: Super, dziękuję za pomoc
2 lut 17:45