trygonometria
kasia!!: Dana jest funcjia y=cosx−√3sinx i x ∊R
a) narysuj jej wykres
b)rozwiąż równanie f(x)=1
17 lut 20:29
Eta:
| 1 | | √3 | |
f(x) = 2( |
| *cosx − |
| *sinx)=2(sinπ/6*cosx − cosπ/6*sinx)=2sin( π6 −x)
|
| 2 | | 2 | |
f(x)= −2 sin( x−
π6)
teraz już dasz radę narysować ten wykres .......
owrócona sinusoida , o zbiorze wartości < −2,2> i przesunięta w prawo o
π6
17 lut 20:43
Basia:
y = 1*cosx −
√3*sinx
| π | | π | |
y = 2sin |
| *cosx − 2cos |
| *sinx |
| 6 | | 6 | |
| π | | π | |
y = 2(sin |
| *cosx −sinx*cos |
| ) |
| 6 | | 6 | |
| π | | π | |
y= −2(sinx*cos |
| −sin |
| *cosx) |
| 6 | | 6 | |
narysuj wykres y=sinx
pomnóż odpowiednie wartości przez −2
x = 2kπ
17 lut 20:52
ORZEŁ: czy nie powinno być jeszcze jednej pary rozwiązań
![](emots/2/pytajnik.gif)
sin x= −1/2 gdy
x= −π/6 +2kπ lub gdy x= −5π/6 +2kπ
wynika z tego że x
x= 2kπ lub x= π+2kπ
17 lut 20:55
Eta:
17 lut 21:02
ORZEŁ: co o tym myślisz Eta
17 lut 21:03
Basia: Powinno
17 lut 21:03
ORZEŁ:
17 lut 21:04
Bogdan:
Można również dokonać takiego przekształcenia:
| π | |
y = cosx − √3 sinx ⇒ y = cosx − tg |
| sinx ⇒ |
| 3 | |
| | π | | π | | cosx cos |
| − sin |
| sinx | | 3 | | 3 | |
| | π | |
⇒ y = |
| = 2cos(x + |
| ) |
| | | 3 | |
17 lut 22:03
Eta:
17 lut 22:47