matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę nieoznaczoną
Całeczka:
Witam, mam problem z obliczeniem takiej całki:
dx
∫
(x
2
+x+1)
2
2 lut 15:04
ABC:
zastosuj wzór rekurencyjny na całkę
dt
∫
(1+t
2
)
n
2 lut 15:20
ICSP:
1
1
1
∫
dt = ∫
dt +
∫ t * ((t
2
+ 1)
−1
)' dt =
(t
2
+ 1)
2
t
2
+ 1
2
1
t
1
= arctg(t) +
[
− ∫
dt] =
2
t
2
+ 1
t
2
+ 1
1
t
=
[arctg(t) +
] + C
2
t
2
+ 1
2 lut 15:20