xdx | ||
Proszę o pomoc w obliczeniu całki oznaczonej od 3 do +∞ ∫ | . Na | |
x3 − x2 − 4x + 4 |
x | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | + | ) | ||||
(x2−4)(x−1) | 2(x−1) | x−2 | x+2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | − | − | ||||||||||
2 | x−2 | 3 | x−1 | 6 | x+2 |
1 | 1 | 1 | ||||
funkcja pierwotna = | ln (x−2) − | ln(x−1) − | ln(x+2} | |||
2 | 3 | 6 |
1 | (x−2)3 | |||
= | ln | →0, x→∞ | ||
6 | (x−1)2(x+2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |