matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Maciej:
√
n
2
+3
−n
Cześć mam problem z granicą: lim n→
∞
2n−
√
4n
2
+1
2 lut 14:13
Janek191:
n
2
+ 3 − n
2
√
n
2
+3
+ n
a
n
=
=
4n
2
− 4n
2
− 1
2n +
√
4n
2
+ 1
3
2n +
√
4 n
2
+ 1
=
*
=
√
n
2
+ 3
+ n
− 1
2 +
√
4 +
1
n
2
= − 3*
√
1 +
3
n
2
+ 1
więc
4
lim a
n
= − 3*
= − 6
2
n→
∞
∞
2 lut 15:00