funkcja wymierna. wykres.
natalie: | | 2x − 1 | |
Mam narysować wykres funkcji wymiernej o wzorze y= |
|
|
| | x − 2/3 | |
i wiem, ze musze ten wzór doprowadzić do postaci kanonicznej, czyli tak, zeby było p i q.
| | 1/3 | |
No i wiem, że efekt końcowy to y= 2 + |
| tylko jak do tego dojść?
|
| | x − 2/3 | |
z gory dziekuje za pomoc.
17 lut 20:23
Mateusz: zeby narysowac wykres tej funkcji z takiej postaci nie musisz jej przekształcac wystarczy
pamiętac ze
| | ax+b | | a | | −d | |
y = |
| y = |
| − to równanie asymptoty poziomej x = |
| − rownanie |
| | cx+d | | c | | c | |
| | −b | |
asymptoty pionowej miejsce zerowe to |
| tylko rysujesz układ współrzędnych asymptoty |
| | a | |
zaznaczasz miejsce zerowe i wiesz w których cwiartkach będzie wykres
17 lut 20:34
natalie: czyli taki wzór mogę traktować jako funkcje homograficzna?
bo wiem, ze takie przeksztalcenie na lekcji zrobila nauczycielka. i teraz nie wiem co robic..
a moglbys mi wytlumaczyc mimo wszystko, jak dojsc do tej postaci kanonicznej?
17 lut 20:49
17 lut 20:54
Mateusz: zapomniałem dodac jest to funkcja homograficzna w postaci ogólnej
17 lut 20:54
natalie: aa, no to ok.
17 lut 21:05
natalie: dzieki
17 lut 21:05
Bogdan:
Dla otrzymania postaci kanonicznej funkcji homograficznej z postaci ogólnej,
| | 2 | |
trzeba wykonać dzielenie: (2x − 1) : (x − |
| ) |
| | 3 | |
17 lut 21:10