prosta nierowność logarytmiczna
john: Witam jak algebraicznie rozpisać rozwiązanie tej nierówności:
log8(x − 1) > 0
Mam mętlik w głowie, wiem że
8c = x − 1, c > 0 .............
2 lut 13:04
john: Wiem że x musi być większe od 2, bo dla x = 2, 80 = 1 i c nie jest dodatnie, ale to takie
intuicyjne rozwiązanie, a ja chce wiedzieć jak algebraicznie to rozpisać
2 lut 13:09
iteRacj@:
najpierw założenia,
potem
log8(x − 1) > log81
ustalenie czy podstawa logarytmu jest większa czy mniejsza od 1
porówanie wyrażeń logarytmowanych
2 lut 13:20
Jerzy:
x − 1> 1
2 lut 13:23
john: Aa no tak zapomniałem że każda liczba podniesiona do potęgi 0 to 1,
dzięki!
2 lut 13:25