Całka trygonometryczna
Adrian: całka z 1sin3(x)cos(x) chciałem podstawić tg(x)=t albo 1cosx ale nie wiem jak to
włożyć
pod całkę
2 lut 12:31
ICSP: | 1 | | 1 | | cosx | |
| = |
| + |
| |
| sin3x cosx | | cos2x tgx | | sin3x | |
2 lut 12:33
Adrian: Jak to tak szybko rozłożyłeś ? Złożenie tego zajęło mi w sumie 2 linijki
2 lut 12:39
Jerzy:
Zgrabne przekształcenie. Można też inaczej:
| | cosx | |
...... =∫ |
| dx |
| | sin3x(1 − sin2x) | |
2 lut 12:39
ICSP: Jedynka trygonometryczna w liczniku rozbija na dwa ułamki.
Większość się skraca.
2 lut 12:44