Rysowanie liczb zespolonych
ms: Jak narysować w układzie gaussa taką nierówność: |z|>re(z)−2
2 lut 11:08
mat: √a2+b2>a−2
Jeżeli a≤2 to każda para (a,b) jest o, gdzie b∊R
Jeżeli a>2 to podnosze do kwadratu obie strony a
2+b
2>(a−2)
2
a
2+b
2>a
2−4a+4
b
2+4a−4>0
4a>−b
2+4
| | −b2+4 | |
a> |
| , trzeba narysować parabole i zaznaczyć  |
| | 4 | |
2 lut 11:15
ms: Okej, a czyli ja mam zaznaczyć jakby do tego też płaszczyznę od a=2 w prawo i wziąć sumę z
resztą?
2 lut 12:14
ms: Okej, a czyli ja mam zaznaczyć jakby do tego też płaszczyznę od a=2 w prawo i wziąć sumę z
resztą?
2 lut 16:32
mat: półpłaszczyznę od a=2 w LEWO
2 lut 16:36
ICSP: |z| ≥ Re(z)
Powyższa nierówność spełniona jest przez dowolną liczbę zespoloną.
Stąd i twoja jest spełniona przez dowolną liczbę zespoloną.
2 lut 16:42
ms: Ahh, już nieważne, złapałam. Dziękuję
2 lut 16:43
mat: | | b2 | |
tak, nie zauważyłem że przecież a>− |
| +1 dla każdego b∊R i a>2 |
| | 4 | |
najprosciej tak jak ICSP
2 lut 16:55