Kombinatoryka
ziomichal: Dany jest zbiór X = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. Ile jest par uporządkowanych (a, b)
takich, że liczby a, b należą do zbioru X oraz:
a) liczba a jest mniejsza od 3, lub liczba b jest większa od 7;
b) liczba a jest liczbą pierwszą lub liczba b jest nie większa niż 6?
Ogólnie to zauważyłem że, gdy mam spojnik "i" to zadanie robię regułą mnożenia (czasem z regułą
dodawania), ale jak mam spojnik "lub" to po prostu nie umiem sobie tego wyobrazić
Proszę o pomoc i wyjaśnienie (bo to jest dla mnie ważniejsze niż sam wynik)
2 lut 10:04
Bleee:
Jeszcze masz spojnik lub to robisz w następujący sposob
A === zachodzi pierwszy warunek
B === zachodzi drugi warunek
C === zachodzi zarówno pierwszy jak i drugi warunek
I Twoim wynikiem bedzie: A + B − C
2 lut 10:11
wredulus_pospolitus:
i ten sposób podpunkt (a) daje:
A = 2*10 = 20
B = 3*10 = 30
C = 2*3 = 6
Wynik = A + B − C = 44
Zauważ, że w C masz {1,8}, {1,9}, {1,10}, {2,8}, {2,9} ,{2,10}
czyli te elementy które są ZARÓWNO w A jak i w B, więc zostały policzone dwukrotnie ... dlatego
też musisz od A+B odjąć C
Mam nadzieję, ze rozumiesz
2 lut 11:01