yj
Krzysiek2005: dlaczego z takiej nierownosci:
3x=4+√x2 + 16
x wychodzi mi 2 a nie 3?
17 lut 20:12
Eta:
Ja widzę ,że to jest równanie
17 lut 20:16
Krzysiek2005: no sory, pomylilem sie, ale robie tak:
najpierw obustronnie poteguje i wychodzi mi 9x2 = 16+x2 + 16 no i x=2 lub x=−2. dlaczego?
17 lut 20:19
Eta:
3x =4+ √x2+16
3x −4= √x2+16 |2
9x2 −24x +16= x2+16
8x2−24x=0 / :8
x2−3x=0 => x( x−3)=0 => x =0 v x = 3
dla x=0 −−− równanie nie jest spełnione
bo: 3*0 ≠ 4+√0+16
0 ≠ 8 −− sprzeczność
zatem dla x = 3
3*3= 4+ √9+16
9= 4+5
9=9 ... czyli ok:
odp rozwiązaniem tego równania jest tylko x = 3
17 lut 20:20
Paweł: (3x−4)2=X2+16
9x2−24x+16−x2−16=0
8x2−24h=0
8x(x−3)=0
x=0 v x=3
17 lut 20:20
Paweł: Ale tak jak zauważył Eta 0 nie pasuje
17 lut 20:21
Eta:
Tak nie można wykonywać potęgowania

jezeli już to:
9x
2= 16+
2*4*√x2+16+ x
2 +16 ........ i znów musiałbyś podnosić do kwadratu
więc należy zad, rozwiazać tak jak podałam
Pozdrawiam
17 lut 20:23
Krzysiek2005: aha, bo to trzeba cala strone do potegi a nie pojedyncze elementy?
17 lut 20:23
Krzysiek2005: juz coraz glupszy sie robie

dzieki za pomoc
17 lut 20:24
Eta:
Paweł :
ta metoda rozwiązywania nazywa się metodą "starożytnych"
i moga się pojawiać rozwiązania fałszywe , dlatego trzeba je sprawdzać i
wyeliminować

tak jest tu dla x= 0 −−− pierwiastek fałszywy

pozostaje zatem tylko x=3
17 lut 20:26
Eta:
Krzysiek
Powodzenia w następnych ( nie zrażaj się ;
"trening czyni mistrza"
17 lut 20:28