pole między krzywymi
efnezja: Proszę o pomoc w obliczeniu pola między krzywymi: y = x2 − 5 oraz y = −x2 + 2. Nie chodzi mi
o wynik, ale sam sposób zrobienia zadania. Obliczyłam sobie punkty przecięcia obu paraboli (
x1 = − √72 , x2 = √72 ). Następnie zapisałam całkę oznaczoną od x1 do x2 gdzie
parabolę górną odjęłam od dolnej i otrzymałam całkę z (−2x2 + 7). Na lekcji zapisaliśmy wzór
pola jako suma mniejszych pól. Nie wiem czy mój sposób jest poprawny. Z góry dziękuję.
2 lut 09:59
ABC:

nie patrz na mnie, ja się uczę rysować

ale z uwagi na symetrię policzyłbym połowę tego
pola
2 lut 10:26
Mila:
−√7/2∫
√7/2(7−2x
2) dx
albo tak:
| | 2 | | 14√14 | |
P=2*0∫√7/2(7−2x2) dx=2*[7x− |
| x3]0√7/2= |
| |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 19:17