matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona trygonometryczna
kers02:
cześć. jak policzyć taką poniższą całkę? nie mam pojęcia jak się za nią zabrać
dx
∫
cos
2
x(1+sin
2
x)
2 lut 01:04
mat:
standardowe w takim przypadku podstawienie: t=tg(x/2). Wtedy:
1−t
2
cosx=
t
2
+1
2t
sinx=
t
2
+1
2
dx=
dt
t
2
+1
2 lut 01:11
mat:
(t
2
+1)
2
(t
2
+1)
2
2
∫
*
*
dt
(1−t
2
)
2
(t
2
+1)
2
+(2t)
2
t
2
+1
(t
2
+1)
3
2∫
dt=...
(1−t
2
)
2
((t
2
+1)
2
+(2t)
2
)
2 lut 01:15
jc:
dx
Może lepiej t=tgx, dt =
cos
2
x
1+t
2
całka = ∫
dx
1+2t
2
2 lut 08:36
mat:
lepiej!
2 lut 09:18