geometria analityczna
Play_Rulez: Prosze o pomoc

Wyznacz punkty wspólne okręgu o równaniu
( x − 3 )
2 + ( y − 5 )
2 = 5
i prostej
x + y = 10
17 lut 20:06
Basia:
y=10−x
(x−3)2+(10−x−5)2 = 5
(x−3)2+(5−x)2−5=0
x2−6x+9+25−10x+x2−5=0
2x2−16x+29=0
Δ i pierwiastki
17 lut 20:24
Play_Rulez: no tak tez policzyłem ale jak dalej obliczyć te punkty wspólne
17 lut 20:39
Basia:
podaj x1 i x2
17 lut 20:42
Play_Rulez: to jest całe zadanie nie ma więcej danych ...
17 lut 20:52
Basia:
wylicz pierwiastki x1 i x2 równania
2x2−16x+29=0
i podaj wyniki
17 lut 20:53
Play_Rulez: nie rozumiem tego jak mam obliczyć z tego x
1 i x
2
17 lut 21:04
17 lut 21:11
Basia:
Rozwiąż zwyczajne równanie kwadratowe
2x2−16x+29=0
i podaj wyniki
17 lut 21:20
Play_Rulez: wiem już o co chodzi ...

ale delta chyba źle mi wychodzi ... 2
√6 
17 lut 21:26