5 | ||
x3+x2+x+ | =0 | |
2 |
1 | 1 | 1 | ||||
(x+ | )3=x3+x2+ | x+ | ||||
3 | 3 | 27 |
1 | 2 | 1 | 7 | |||||
(x+ | )3+ | (x+ | )=x3+x2+x+ | |||||
3 | 3 | 3 | 27 |
1 | 2 | 1 | 121 | |||||
(x+ | )3+ | (x+ | )+ | =0 | ||||
3 | 3 | 3 | 54 |
1 | ||
y = x+ | ||
3 |
2 | 121 | |||
y3+ | y+ | =0 | ||
3 | 54 |
2 | 121 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3+ | (u+v)+ | =0 | ||
3 | 54 |
121 | 2 | |||
u3+v3+ | +3(u+v)uv+ | (u+v)=0 | ||
54 | 3 |
121 | 2 | |||
u3+v3+ | +3(u+v)(uv+ | )=0 | ||
54 | 9 |
121 | ||
u3+v3+ | =0 | |
54 |
2 | ||
3(u+v)(uv+ | )=0 // Założyliśmy że y=u+v więc nie możemy tego czynnika przyrównać do zera | |
9 |
121 | ||
u3+v3+ | =0 | |
54 |
2 | ||
uv+ | =0 | |
9 |
121 | ||
u3+v3=− | ||
54 |
2 | ||
uv=− | ||
9 |
121 | ||
u3+v3=− | ||
54 |
8 | ||
u3v3=− | ||
729 |
121 | 8 | |||
t2+ | t− | =0 | ||
54 | 729 |
121 | 14641 | 8 | ||||
(t+ | )2− | − | ||||
108 | 11664 | 729 |
121 | 14769 | |||
(t+ | )2− | |||
108 | 11664 |
121+√14769 | 121−√14769 | |||
(t+ | )(t+ | )=0 | ||
108 | 108 |
242+2√14769 | 242−2√14769 | |||
(t+ | )(t+ | )=0 | ||
216 | 216 |
−242−2√14769 | −242+2√14769 | |||
(t− | )(t− | )=0 | ||
216 | 216 |
1 | ||
y1= | (3√−242−2√14769+3√−242+2√14769) | |
6 |
1 | 1 | |||
x+ | = | (3√−242−2√14769+3√−242+2√14769) | ||
3 | 6 |
1 | ||
x1= | (3√−242−2√14769+3√−242+2√14769−2) | |
6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |