Algebra
Karolina: Mam takie pytanie jaki jest związek pomiędzy rzędem grupy a rzędami jej elementów? Z góry
bardzo dziękuję
1 lut 23:50
Adamm:
rząd elementu grupy dzieli rząd grupy
wynika to z twierdzenia Lagrange'a
1 lut 23:58
Karolina: A można to uzasadnic tak, że rzedem grupy nazywamy ilość jej elementów ?
2 lut 00:32
Adamm: To nie jest przecież uzasadnienie
2 lut 00:38
Karolina: Faktyczniel. A czy wystarczyłoby uzasadnienie że z tw. Lagrange'a rząd elementu grupy
skończonej jest dzielnikiem rzędu tej grupy. W szczególności jeśli |G|=n , to an =e dla
dowolnego elementu a grupy G. ?
2 lut 00:55
Karolina: Dziękuję bardzo
2 lut 01:11
Adamm:
uzasadnienie jest takie, że dla dowolnego a∊G, <a> jest podgrupą G
z definicji i tw. Lagrange'a, |<a>| = ord(a) | ord(G)
2 lut 01:21
Karolina: Ok, dziękuję bardzo. Jeszcze zapytałabym, jeśli można, co jest w tym zdaniu błędem: Centrum
grupy G jest z definicji równe Z(G)={g ∊G; dla każdego a∊ G ga=ag} i jest jądrem homomorfizmu
wewnętrznego grupy G (czy doskonałego grupy G?)
2 lut 01:50