Help !
Tomek: Do pudełka z dziesięcioma nowymi długopisami wrzucono cztery długopisy zuŜyte.
Jakie jest prawdopodobieństwo, Ŝe wśród trzech losowo wybranych długopisów będą
przynajmniej dwa nowe?
17 lut 20:06
Zielona Gałązka: (10 nowych, 4 zużyte) razem 14 długopisów.
Wybierasz 3 sztuki.
A − zdarzenie losowe, że chociaz 2 będą nowe (w domyśle 2 lub 3 nowe)
Omega moc to kombinacja dla n=14 k= 3
A moc = iloczyn 2 kombinacji: n=10 k=2 pomnożone przez kombinację k=1 n= 4 i DODAĆ kombinację
3 z 10.
P(A) = Amoc podzielone przez omegamoc.
Sorry ale nie mam tu narzędzi do kombinacji.
17 lut 22:53
Eta:
Witam
Zielona Gałązka
po lewej stronie masz zapis 'Kliknij po wiecej przykładów" masz tam instrukcję różnych
zapisów ....
17 lut 22:58