Grupy - algebra liniowa
Marzenka99: 1) Zbiór G = {x ∈ R : x > 1} jest grupą z następującym działaniem:
a ◦ b = a · b − a − b + 2
(kropka po prawej stronie wzoru oznacza zwykłe mnożenie, minus oznacza zwykłe odejmowanie, a
plus oznacza zwykłe dodawanie liczb rzeczywistych). Znaleźć element odwrotny do elementu 8 tej
grupy.
2) Zbiór G = Q \ {−1} jest grupą z następującym działaniem:
x ◦ y = 2 · x · y + 2 · x + 2 · y + 1
(kropka po prawej stronie wzoru oznacza zwykłe mnożenie, minus oznacza zwykłe odejmowanie, a
plus oznacza zwykłe dodawanie liczb wymiernych). Wyznaczyć element odwrotny do elementu 5 tej
grupy.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak robić zadania tego typu?
1 lut 20:28
Janek191:
z. 1
e = 2
===
8 o a = 2
8 a − 8 − a + 2= 2
7a = 8
=========
1 lut 21:00
Marzenka99: A czy mogłabym prosić o krótkie wyjaśnienie?
1 lut 21:54
Janek191:
Element neutralny e
a o e = a
więc
a*e − a − e + 2 = a
(a −1)*e = 2 a − 2 / : ( a − 1)
e = 2
====
Element odwrotny a'
aoa' = e
a* a' − a − a' + 2 = e = 2
(a − 1) a' = a
==========
element odwrotny do 8
2 lut 11:46
jc: a ◦ b = a · b − a − b + 2 = (a−1)(b−1) + 1
Widzimy, że to zwykła zmiana nazw liczb, więc właściwie nie ma co sprawdzać.
2 lut 13:05
Marzenka99: Dziękuję za wyjaśnienie, mam nadzieję, że z innymi przykładami już sobie poradzę.
2 lut 13:32