suma kolejnych liczb
gogi: SUMA KILKU KOLEJNYCH LICZB CAŁKOWITYCH JEST RÓWNA −4.ILE JEST TAKICH LICZB
17 lut 19:59
Basia:
na pewno mogą to być liczby
−4,−3,−2,−1,0,1,2,3
ogólnie:
na pewno muszą w skład tego ciągu wchodzić liczby 0, dodatnie i ujemne
przypuśćmy, że ujemnych jest o k mniej niż dodatnich
mamy wtedy
−(n−k),−(n−k+1),−(n−k+2),...,−2,−10,1,2,....,n
wtedy liczby 1,−1; 2,−2;....,n−k,−(n−k) zerują się i zostaje suma
(n−k+1)+...+n>0 ≠−4
musi więc być odwrotnie
−n,−(n−1),...−(n−k),−(n−k−1),....,0,.....(n−k−1),(n−k)
pary 1,−1; ....;n−k,−(n−k) zerują się
−n−(n−1)−(n−2)−....−(n−k+1)=−4
n+(n−1)+(n−2)+...+(n−k+1)=4
nie ma żadnych kolejnych liczb naturalnych, które dawałyby w sumie 4
czyli jedyna możliwość to n=4 k=1 czyli wypisany na początku ciąg
−4,−3,−2,−1,0,1,2,3
17 lut 20:42
gogi: dziękuję bardzo
17 lut 21:09