Odległość punktu od płaszczyzny
Michał: Proszę o pomoc w wykonaniu tego zadania.
Oblicz odległość punktu (1,0,3) od płaszczyzny P opisanej równianiami
x= 2−t+s
y= 1+s
z= t
1 lut 19:16
Mila:
x=2−z+s
s=y−1
x=2−z+y−1
π: x−y+z−1=0 − równanie ogólne płaszczyzny
P=(1,0,3)
| | |1−0+3−1| | | 3 | |
d(P,π)= |
| = |
| =√3 |
| | √3 | | √3 | |
1 lut 20:12
Jan: Dziękuje
Ale zawsze mialem problem z zamiana na postać ogólna czy robi sie to poprzez mnozenie
wektorowe?
1 lut 21:07
Mila:
1) Równanie jest bardzo proste, to:
za t podstawiłam z do I równania , następnie za s podstawiłam (y−1)
2) Można tak:
A=(2,1,0)∊płaszczyzny
n→=[−1,0,1] x [1,1,0]=[−1,1,−1] || [1, −1 ,1]
1*(x−2)−1*(y−1)+z=0
x−2−y+1+z=0
x−y+z−1=0
Ale tu trzeba obliczyc wyznacznik, to więcej obliczeń.
1 lut 21:37
Michał: Dziekuje serdecznie !
1 lut 21:53
Mila:
1 lut 22:10