oblicz pierwiastek z liczby zespolonej
Maciej: Witam, nie mogę sobie poradzić z obliczeniem pierwiastka z liczby zespolonej, a dokładniej
3√z gdzie z=16*(2−i)2(3+i)2. Ciągle wychodzi mi cosα=35 i sinα=45
1 lut 18:40
1 lut 18:57
Maciej: dokładnie tak
1 lut 18:58
Maciej: mianownik (3+i)2
1 lut 19:11
Mila:
Tam w mianowniku jest chyba (3+i)2 , tak?
1 lut 19:12
Maciej: zgadza się
1 lut 19:13
Mila:
Już piszę
| 16*(3−4i) | | 8*(3−4i) | | 4−3i | |
| = |
| * |
| = |
| 8+6i | | 4+3i | | 4−3i | |
3√z=
3√−8i
z
0=2i
Jeśli masz jeden z pierwiastków, to następne liczysz z wzoru:
| | 2kπ | | 2πk | |
zk=z0*((cos |
| + i sin |
| ) , gdzie k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
z1=2i*(cos |
| + i sin |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=2i*(cos |
| + i sin |
| )=−√3−i |
| | 3 | | 3 | |
1 lut 19:30
Mila:
Jeżeli mylisz się w rachunkach, to sprawdzaj swoje obliczenia w wolframie.
1 lut 19:33