Obliczanie pochodnej sinx z definicji
staska: Oblicz pochodną sinx z definicji
Jak mam ją obliczyć korzystając z wzoru limx⇔x0 f(x)−f(x0(x−x0
próbowałem rozbijać ze wzoru na różnicę sinusów ale chyba to nic nie daje .
Z góry dzięki za pomoc.
1 lut 18:31
Leszek:
| | sin(x+h) − sin x | |
lim |
| , dla h→0 , skorzystaj ze wzoru : sin α − sin β = ....... |
| | h | |
| | sin(kx) | |
oraz z twierdzenia lim |
| = 1 dla x→ 0 |
| | kx | |
1 lut 19:13
staska: Tak wiem że można ale te wzory teoretycznie są równoważne więc powinna być możliwość obliczenia
tej granicy korzystając z 1 wzoru
1 lut 19:16
Mariusz:
Można też ze wzoru na sinus sumy
| | sin(x)cos(h)+cos(x)sin(h)−sin(x) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | sin(x)(cos(h)−1)+cos(x)sin(h) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | sin(x)(cos(h)−1) | | cos(x)sin(h) | |
limh→0 |
| +limh→0 |
| |
| | h | | h | |
| | 1−cos(h) | | sin(h) | |
−sin(x)limh→0 |
| +cos(x)limh→0 |
| |
| | h | | h | |
| | (1−cos(h))(1+cos(h)) | | sin(h) | |
−sin(x)limh→0 |
| +cos(x)limh→0 |
| |
| | h(1+cos(h)) | | h | |
| | sin2(x) | | sin(h) | |
−sin(x)limh→0 |
| +cos(x)limh→0 |
| |
| | h((1+cos(h))) | | h | |
| | sin(h) | | sin(h) | | sin(h) | |
−sin(x)limh→0 |
| limh→0 |
| +cos(x)limh→0 |
| |
| | 1+cos(h) | | h | | h | |
=cos(x)
Wzór co podałeś jest na pochodną funkcji w punkcie
1 lut 19:27
Leszek: Nie ma innej mozliwosci , patrz "Matematyka " czesc I , W.Zakowski
1 lut 19:28
Mariusz:
Gdyby podał(a) punkt to można byłoby policzyć
bo to co podał(a) to jest to granica wstecznego ilorazu różnicowego
1 lut 19:31
Adamm:
@Mariusz
a ten twój to niby na pochodną w zbiorze? Nie rozśmieszaj mnie.
@Leszek
Wzory są równoważne i kropka.
1 lut 19:31
Leszek: Kolega @Mariusz podal dluzszy sposob , polecam rowniez R.Leintner
" matematyka dla inzynierow" czesc I
1 lut 19:33
Mariusz:
Tak tylko licząc granicę którą podaliśmy z Leszkiem dostanie funkcję
a nie liczbę
Adam a więc twierdzisz że np funkcja pierwotna jest równa całce oznaczonej ?
bo tak naprawdę to napisałeś
1 lut 19:46
Leszek: W tresci zadania nie bylo podane zeby obliczyc pochodna w punkcie np.xo
Tresc raczej powinna byc : wyprowadzic wzor na pochodna funkcji f(x) = sin x
korzystajac z definicji pochodnej .
Inaczej mozna liczyc pochodna w punkcie na podstawie definicji .
1 lut 19:51
Mariusz:
Może zły przykład dałem bo funkcję pierwotną może otrzymać z całki oznaczonej
uzmienniając przedział całkowania
1 lut 19:52
Adamm:
@Mariusz
czyli zaprzeczasz temu że
| | f(x)−f(x0) | | f(x0+h)−f(x0) | |
limx→x0 |
| = limh→0 |
| ? |
| | x−x0 | | h | |
Chyba ty masz swoją własną matematykę...
1 lut 19:54
Mariusz:
Właśnie korzystając z wzoru który podał można policzyć pochodną funkcji w punkcie x0
Gdyby Adaś policzył tę granicę którą podał Staś to by otrzymał cos(x0)
czyli wartość cosinusa dla argumentu równego x0
1 lut 19:57
Adamm:
Zawsze się liczy pochodną w punkcie, bo pochodna to własność lokalna
Nawet jak myślicie że obliczanie pochodnej z sinusa to nie jest obliczanie
pochodnej w jakimś punkcie to się mylicie.
x jest dowolny rzeczywisty, ale to ustalony punkt
Żeby takie farmazony wypisywać to jest śmieszne
1 lut 19:57
Adamm:
@Mariusz
Adaś to sobie możesz mówić do swoich kolegów. Ja się z tobą nie przyjaźnię.
Ciebie nie nazywam 'Mariuszek', i tego samego wymagam
1 lut 19:58
Mariusz:
Ta równość jest akurat prawdziwa
Różnica jest taka że po lewej masz granicę ilorazu różnicowego wstecznego
a po prawej granicę ilorazu różnicowego przedniego
i jako wynik otrzymujemy liczbę
Jeżeli istnieje relacja przyporządkowująca każdemu x
0∊X dokładnie jedną
| | f(x)−f(x0) | |
wartość limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
to otrzymamy f'(x)
1 lut 20:14
Leszek: Pochodna fukcji jest funkcja i dlatego trzeba podac dziedzine funkcji f(x) oraz
podac dziedzine funkcji f '(x) , czyli pochodnej , nie zawsze sa one rowne !
1 lut 20:46
Mariusz:
h=x−x
0
h→0 gdy x→x
0
x=x
0+h
zatem
Leszek, aby nie było wątpliwości co liczyliśmy we wpisach z 1 lut 2019 19:13
oraz 1 lut 2019 19:27
Jeżeli pochodną funkcji to Adam twierdzi że pochodna funkcji jest liczbą
ty zaś twierdzisz że jest funkcją
1 lut 21:10
ABC: Panowie, pochodna to odzworowanie między przestrzeniami stycznymi jak powszechnie wiadomo

tak na marginesie moje książki z LO lata 80 ubiegłego wieku odróżniały pojęcia "pochodna" i
"funkcja pochodna", po czym była uwaga "istnieje zwyczaj pomijania słowa funkcja w zwrocie
funkcja pochodna"
I stąd się biorą nieporozumienia
1 lut 21:18
Mariusz:
Załóżmy że Adam ma rację i granicą liczymy tylko wartość pochodnej w punkcie
zatem nazywanie tej granicy definicją pochodnej funkcji to trochę nadużycie
1 lut 21:27
Leszek: W programowaniu komputerowym jest metoda : majac wykres funkcji f(x) w pewnym
przedziale , narysowac wykres funkcji f '(x)
kiedys robiono to recznie , bardzo pracochlonne ( Politechnika Warszawska)
Kolega@ABC ma racje !
1 lut 21:30
Adamm:
sin(x) jest liczbą
funkcją jest 'sin'
1 lut 22:29
Adamm:
@Leszek
poprawnie powinno się mówić
'dziedzinę funkcji f'
a nie, popularnie ale niepoprawnie
'dziedzinę funkcji f(x)'
1 lut 22:31
Mariusz:
No to czy nazywanie tej granicy definicją pochodnej funkcji jest poprawne
skoro daje nam tylko wartość pochodnej funkcji w punkcie
Wzór który podał byłby poprawny gdyby zamienił punkty tzn
użył granicy
bo inaczej liczy wartość pochodnej w innym punkcie
1 lut 22:45
Mariusz:
Adam może właśnie ten popularny zapis wywołał wątpliwości co do tego co jest liczone
no i twój prowokujący komentarz
1 lut 22:50
Mariusz:
Odpowiedź do wpisu z 1 lut 2019 19:58
Adam ciesz się że jesteś młody bo to szybko minie
Później będziesz chciał być znowu młody a to już nie będzie możliwe
2 lut 01:21
2 lut 11:33
2 lut 11:39