matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kama:
rozwiąż równanie: (2k
2
+x
2
)/(k
3
-x
3
)-(2x)/(x
2
+kx+k
2
)=1/(k-x) z parametrem k
16 lis 17:12
yeti:
założ. x≠ k 1) mianownik (k - x)(k
2
+kx +k
2
) wspólny mianownik; (k -x) ( k
2
+kx + x
2
) w liczniku po sprowadzeniu bedzie 2k
2
+ x
2
- 2(k-x) - (k
2
+kx +x
2
) czyli po redukcji 2x
2
-3kx +k
2
=0 Δ =k
2
√
Δ
=k x
1
= k x
2
= k/2
16 lis 17:33
Kama:
dziękuje
16 lis 17:52