pomocy
dana:

Witam, gdzie robię błąd

Kąt alfa jest kątem rozwartym i sina= 4pierwiastki z 2 dzielone na 9. Oblicz wartość wyrażenia
3cosa − 7tga +3sina
X policzylem z pitagorasa = 7
sin a = 4
√2/9
cos a =7/9
tg a = 4
√2/2
Prawidlowy wynik to 16
√2 − 7 / 3
A mi wychodzi coś źle :
3 * 7/9 − 7 * 4
√2/7 + 3 * r
√2/9 =
po skróceniu 7/3 −4
√2 + 4
√2/3
1 lut 18:04
dana: Maly blad zamiast r miala byc 4, przepraszam.
1 lut 18:05
dana: Ktoś, coś?
1 lut 18:46
1 lut 18:52
Eta:
kąt α rozwarty ⇒ α∊(90o,180o) II ćw
więc cosα <0 i tgα <0 (ujemny
1 lut 18:55