Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej.
Nickk 02121: | | n3 + n2 | |
n + 2n + 3n + ... + n2 = |
| |
| | 2 | |
1 lut 17:37
Janek191:
| | n*(n +1) | | n3 + n2 | |
L = n*( 1 + 2 + 3 + ... + n) = n* |
| = |
| = P |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 17:40
Janek191:
Udowodnij,,ze
| | n*(n +1) | |
1 + 2 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
1 lut 17:41
studentka: nie wiesz co to znaczy indukcja matematyczna?
1 lut 17:55
Nickk 02121: Jakbym nie wiedział co to indukcja to bym o nią nie pytał
1 lut 18:16
Mariusz:
n=1
Zakładasz że równość jest spełniona dla n=k
Sprawdzasz czy równość zachodzi także dla n = k + 1
| | (k+1)3+(k+1)2 | |
(k+1)+2(k+1)+3(k+1)+...+(k+1)2= |
| |
| | 2 | |
| | k3+3k2+3k+1+k2+2k+1 | |
k+2k+3k+...+k2+1+2+3+...+2k+1= |
| |
| | 2 | |
| | k3+k2+3k2+5k+2 | |
k+2k+3k+...+k2+1+2+3+...+2k+1= |
| |
| | 2 | |
| | k3+k2 | | 3k2+5k+2 | |
k+2k+3k+...+k2+1+2+3+...+2k+1= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| k3+k2 | | k3+k2 | | 3k2+5k+2 | |
| +1+2+3+...+2k+1= |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz trzeba wykazać że
| | 3k2+5k+2 | |
1+2+3+...+2k+1= |
| |
| | 2 | |
1 lut 18:19
Mariusz:
Po lewej stronie nie zebrałem składnika k(k+1)
1 lut 19:06