definicja różniczkowalności
staska: Siemka
Mam pytanie o definicję pochodnej w punkcie. Spotkałem się z 2 wersjami, tylko nie wiem czy są
one równoznacze, i czy obu można stosować w tych samych zadaniach
limx→x0 f(x)−f(x0)x−x0 a druga definicja to limΔx→0 f(x+Δx)−f(x)Δx
Czy w zadaniach typu sprawdź różniczkowalność funkcji w punkcie mogę stosować obydwu tych
wzorów ?
1 lut 17:13
Adamm:
są równoważne
można stosować którykolwiek
1 lut 17:14
1 lut 17:16
Adamm:
| | f(x0+h)−f(x0) | |
limh→0 |
| = y ⇔ |
| | h | |
dla każdego ciągu h
n→0, h
n≠0,
| | f(x0+hn)−f(x0) | |
lim |
| = y |
| | hn | |
⇔
dla każdego ciągu x
n→x
0, x
n≠x
0
| | f(xn)−f(x0) | |
lim |
| = y |
| | xn−x0 | |
⇔
| | f(x)−f(x0) | |
limx→x0 |
| = y |
| | x−x0 | |
jest to coś w rodzaju 'podstawienia'
x = x
0+h
I tak to też można interpretować
1 lut 17:21