matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę. Nie wiem co dalej po wyłączeniu i skróceniu n.
clksm:
√
n
2
+9
−n
lim
x
−
>
∞
√
n
2
+4
−n
1 lut 17:04
Adamm:
n →
∞
, nie x →
∞
n
2
+9−n
2
9
√
n
2
+9
−n =
=
√
n
2
+9
+n
√
n
2
+9
+n
podobnie
4
√
n
2
+4
−n =
√
n
2
+4
+n
9
√
n
2
+4
+n
9
*
→
4
√
n
2
+9
+n
4
1 lut 17:07
Janek191:
n
2
+ 9 − n
2
√
n
2
+ 9
+ n
a
n
=
=
n
2
+ 4 − n
2
√
n
2
+ 4
+ n
9
√
n
2
+ 4
+ n
=
*
=
4
√
n
2
+ 9
+ n
9
=
*U{
√
1 +
4
n
2
+ 1}{
√
1 +
9
n
2
+ 1
4
więc lim a
n
= U{
1 lut 17:09
Janek191:
więc
9
2
9
lim a
n
=
*
=
4
2
4
n→→
∞
1 lut 17:11
clksm:
Dziękuje
1 lut 17:24